Behandelingen

Donkervoort Nadibaidze tandarsten is deskundig in verschillende behandelingen. Meld u dus nu aan of maak direct een afspraak bij onze tandartspraktijk. Voor meer informatie, klik op een behandeling.
Controle
Tijdens de halfjaarlijkse controle wordt uw gebit grondig geïnspecteerd. Uw tandarts gebruikt hiervoor altijd een vergroting. De tandarts kijkt tijdens een controle naar: gaatjes, ontstekingen, tandvleesproblemen, slijtage van het gebit, oude vullingen die aan vervanging toe zijn en tanden/kiezen met grote vullingen die in aanmerking komen voor een kroon. Daarnaast kijkt de tandarts niet enkel naar problemen, maar zal ook luisteren naar uw wensen. Indien u bijvoorbeeld wittere tanden wil, dan zal de tandarts kijken welke oplossing het beste bij u past. Om goede zorg te kunnen leveren is het nodig dat er regelmatig röntgenfoto’s worden gemaakt, niet alle problemen zijn namelijk waar te nemen met het blote oog. Voor de meeste patiënten geldt dat deze foto’s om de twee jaar gemaakt worden. Mocht er voor u een uitzondering nodig zijn, dan zal de tandarts dit met u overleggen.
Preventie
Preventie betekent letterlijk voorkomen dat er problemen ontstaan door vroegtijdig in te grijpen.

Middels preventie willen wij voorkomen dat er gaatjes of tandvleesproblemen bij u ontstaan. Een preventieafspraak houdt bij ons in dat uw gebit gereinigd wordt en dat u uitleg krijgt over hoe u het beste uw gebit kunt verzorgen. Een preventie-afspraak wordt ingepland bij een tandartsassistente die hier een speciale opleiding voor heeft gevolgd.

Kroon- en brugwerk

Soms zijn tanden en kiezen dusdanig verzwakt door grote vullingen dat zij een grotere kans hebben om af te breken. Uit onderzoek blijkt dat vooral tanden en kiezen die een wortelkanaalbehandeling hebben vatbaarder zijn voor breuken. In deze specifieke groep vindt vaak een breuk onder het tandvlees plaats, die in sommige gevallen niet meer te repareren is en tot verlies van een gebitselement kan leiden. Om dit te voorkomen zal de tandarts u regelmatig wijzen op zwakke tanden of kiezen en met u bespreken of er een kroon gemaakt moet worden. Een kroon is als het ware een kapje van een keramisch materiaal die op de tand gelijmd wordt. Hiervoor moet van tevoren wel ruimte gecreëerd worden, dit doen wij door rondom 2 millimeter van de tand af te slijpen. In onze praktijk werken wij met de modernste technieken, daarom hoeft u voor een kroon niet meer te ‘happen’. Middels onze digitale scanner maken wij een precisiescan van de desbetreffende tand en kan het kapje in het tandtechnische laboratorium door een tandtechnieker individueel voor u gemaakt worden. Mochten er tanden of kiezen ontbreken, dan kan middels een brug dit opgevuld worden, een brug is als het ware drie of meer kronen aan elkaar gemaakt. Een kroon zorgt er enkel voor dat een tand of kies minder vatbaar wordt voor afbreken, een ontsteking kan een kroon niet voorkomen.

Ontbrekende tanden
Het kan voorkomen dat er een kies of tand verloren is geraakt. Wij begrijpen als tandarts dat u hier graag een vervanging voor wilt hebben. Er zijn verschillende opties om een tandboogonderbreking op te vullen. De tandarts zal altijd alle mogelijkheden beprekenen die in uw situatie het best passend zijn. Hierbij kunt u denken aan een implantaat (een schroef in de kaak met een kroon erop), een brug (meerdere kronen aan elkaar), een uitneembare voorziening (frame of partieel plaatje) of zelfs orthodontie.
Wortelkanaalbehandeling
Tanden en kiezen bestaan uit levend weefsel, dit levende weefsel is de tandzenuw en wordt ook wel pulpa genoemd. Een pulpa bestaat uit bloedvaten en zenuwen. Soms kan de tandzenuw ernstig geïrriteerd raken of zelfs afsterven. Een geïrriteerde pulpa wordt ook wel een pulpitis genoemd, eenpulpitis kan leiden tot een afstervende zenuw. Dit kan komen door een diep gaatje of een scheur in de tand of kies. Als dit gebeurd zal de tand of kies erg gevoelig zijn bij het consumeren van warm en/of koud eten of drinken. Indien deze gevoeligheid blijft bestaan, dient er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd te worden. Een wortelkanaalbehandeling is een technisch lastig uit te voeren behandeling. Er wordt allereerst een gaatje geboord in de tand/kies. De kanalen worden vervolgens opgespoord en met kleine vijltjes schoongemaakt. Omdat wij met microscopen werken, kunnen wij zelfs het kleinste kanaal opsporen en deze behandelen. Het belangrijkste doel van een wortelkanaalbehandeling is het effectief spoelen van de kanalen met natriumhypochloriet. Na het schoonspoelen wordt er een definitieve vulling in de kanalen gemaakt middels stiften gemaakt van guttapercha, dit is een zeer lichaamsvriendelijk materiaal. Het behandelresultaat van een wortelkanaalbehandeling is in de meeste gevallenzeer succesvol, echter bij een kleine groep kunnen ontstekingen blijven bestaan. Soms is een chirurgische behandeling noodzakelijk om alsnog de ontsteking te verwijderen.

Door een wortelkanaalbehandeling uit te voeren kunnen tanden en kiezen behouden blijven, echter zijn er wel kleine risico’s verbonden met het uitvoeren van de behandeling, zo kan er een niet natuurlijke route gecreëerd worden, instrumentbreuk plaatsvinden en is een kies aanzienlijk zwakker na het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling.

Parodontitis
Door ophopingen van tandplaque en tandsteen kunnen er tandvleesproblemen ontstaan. Tijdens de halfjaarlijkse controle wordt hier regelmatig op gescreend door uw tandvlees iedere controle op te meten. Met dit meten wordt gevoeld hoeveel kaakbot er rondom de tanden en kiezen aanwezig is. Indien blijkt dat het kaakbot terugtrekt, wordt u verwezen naar de mondhygiënist. De mondhygiënist zal de probleemgebieden in kaart brengen middels een parodontiumstatus en doelgericht het gebit schoonmaken. Regelmatige nazorg is noodzakelijk om het tandvleesprobleem onder controle te krijgen. Er zijn ook systemische factoren die invloed kunnen hebben op de gezondheid van uw tandvlees, denk hierbij aan: erfelijke aanleg, systemische ziektes (diabetes type 2), roken en/of stress. Mocht u in een hoge risicogroep vallen, dan zal de tandarts dit met u bespreken en overleggen of een tandvleesbehandeling in uw specifieke geval noodzakelijk is.
Facings

Het kan gebeuren dat u niet meer tevreden bent over uw voortanden. U bent niet meer tevreden over de kleur of over de vorm van de tanden. Of misschien vindt u de vele vullingen die met de jaren verkleurd zijn niet meer mooi. Indien dit het geval is, kunnen wij u facings aanbieden. Dit zijn kleine schildjes die op de voortanden gelijmd moeten worden. Hiervoor dient in de meeste gevallen wel wat tandmateriaal verwijderd te worden, wij zullen dit altijd zo minimaal invasief als mogelijk proberen te verwijderen.

 

Er zijn twee soorten facings, namelijk een uitvoering in composiet en een uitvoering in keramiek. Composiet facings zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te repareren. Echter, zitten er ook nadelen verbonden aan dit type materiaal. Ze zien er namelijk minder mooi uit en ze zijn ook vatbaarder voor verkleuringen door eten en drinken. Keramische facings hebben als voordeel dat deze bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Nadelen van keramische facings zijn dat deze moeilijker te repareren zijn en duurder zijn dan composietfacings. Bespreek met uw tandarts welke facings in uw geval het beste geschikt zijn.

Bleken

Indien u enkel niet tevreden bent over de kleur van de tanden, dan kunt u bespreken met de tandarts of bleken een goede optie voor u is. Het bleken van de tanden gebeurd middels waterstofperoxide. Hiervoor kan de tandarts speciale bitjes laten maken of dit in de praktijk zelf laten uitvoeren. Bleken heeft als voordeel dat dit relatief snel resultaat geeft, u moet er wel aan denken dat het afhankelijk is van uw drink- en eetgewoontes hoe snel de kleur weer terugloopt naar de oorspronkelijke kleur. Daarnaast kan bleken de tanden en kiezen tijdelijk wat gevoeliger maken.

Onzichtbare beugels

Tandartsen Dave Donkervoort en Theodor Nadibaidze hebben een hebben een cursus gevolgd in het aanmeten van doorzichtige beugels. Deze draagt u 22 uur per dag, behalve als u eet. Elke twee weken vervangt u de beugel door een opvolgende beugel, eens in de 4 a 6 weken komt u voor een consult bij ons in de praktijk.  

Het gehele traject neemt 6-12 maanden in beslag.

Implantaten

Een implantaat wordt in uw kaak geplaatst om een of zelfs meerdere tanden en kiezen te vervangen. Een implantaat is een kunstwortel van titanium die door uw tandarts in uw kaak wordt geplaatst. Vervolgens wordt er een kroon, brug of een volledige gebitsprothese geplaatst. Op het moment dat uw implantaat vastgroeit in uw kaak, gaat deze indien dit goed wordt verzorgd een leven lang mee.

Klik prothese

Wanneer u moeilijk kunt eten en praten met uw kunstgebit kan dit veel sociale problemen geven. Dit komt vaak doordat uw kaak niet meer voldoende steun kan geven aan uw kunstgebit. Dit is het gevolg van het slinken van uw kaak, dit is een natuurlijk proces op het moment dat u tandeloos wordt. Om dit probleem op te lossen wordt vaak gekozen voor een klikgebit. Een klikgebit is een gebitsprothese op implantaten. De implantaten vervangen de tandwortels waar een nieuwe gebitsprothese op wordt vastgeklikt. Het zit zo stevig dat u weer met alle gemak kunt eten, praten en volluit kunt lachen. De implantaten die in uw kaak worden geplaatst zorgen er tevens voor dat het slinken van de kaak wordt gestopt.

 

Bel de praktijk